Aan het woord: Architect Pascal Grosfeld

Aan het woord: Architect Pascal Grosfeld

31
  
01
  
2020
Hoe maak je van een oud warenhuis een woongebouw en wat zie je nog terug van de oude V&D?
Aan het woord: Architect Pascal Grosfeld

Behoud voor Bergen op Zoom 

“ANNO52 heeft een grote cultuurhistorische waarde voor de stad. Na de oorlog verscheen de V&D als teken van de nieuwe toekomst en welvaart in Bergen op Zoom. Elke Bergenaar kent het pand, met zijn contrasterende uiterlijk en industriële innerlijk uit beton en met plafonds tot vier meter hoog. Het was onze missie om in het voormalige warenhuis woningen te maken volgens de nieuwe tijd, maar met behoud van de waardevolle historie.”


Van waren naar wonen 

“In de V&D zat de waar verstopt achter dichte etages. Om er te kunnen wonen, was daglicht de grootste vereiste. Op strategische plekken brengen we daglicht binnen dat de appartementen instroomt. Het betonnen middenstuk maakt op de eerste verdieping plaats voor een lichte binnentuin. De oude liftschacht wordt een nieuwe zij-ingang, die uitmondt in een corridor die alle woningen ontsluit en een aangename lichtstraat vormt. Ook aan de gevelzijde komt licht binnen via de grote ramen, in de ritmiek van het voormalige pand.”


Thuis in een warenhuis 

“Er is geen ander complex met deze karakteristieken. Aan alles merk je dat je in een voormalig warenhuis woont. Aan de oorspronkelijke entree met luifel en aan de ritmische etages, maar ook aan het interieur. Zo zie je het ruwe beton, de winkelpilaren en het oorspronkelijke steen en glas terug zoals het was. Het bijzondere aan ANNO52 is ook dat elk appartement anders is: verschillende groottes, vormen en indelingen.”


Groen dak, groen karakter 

“Het dak ga je al vanaf de straat ervaren en is compleet anders qua structuur en architectuur. Een deel is voor alle bewoners toegankelijk om te loungen en elkaar te ontmoeten, of om er samen een moestuin te onderhouden. De dakappartementen zijn paviljoens van hout met een fantastisch uitzicht, dat je ook door de lanen op het dak ervaart. Niet alleen het dak is groen, ook de energiehuishouding in ANNO52. De appartementen zijn goed geïsoleerd en energiebesparend.” 


Samen in de stad 

“Ik vind ANNO52 niet alleen uniek door zijn stijl, maar ook door de mate van collectiviteit. Als bewoner ervaar je straks een complete woonbeleving. In je appartement, maar ook in de tuin, de corridor, op de trappen en het dak. De gedeelde ruimtes bevorderen het onderlinge contact en gaan voor een trotse gemeenschap zorgen verwacht ik. Je kunt kiezen voor een loggia, maar ik zou zeggen: gooi de ramen open en je zit voor je gevoel al buiten. Zoek vooral elkaar op in het gebouw, daar is alle ruimte voor. Een tip voor de inrichting? Probeer zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijkheid van het pand te blijven, dan woon je zoals niemand anders woont.”

Terug naar blog